Üdvözlünk a blog.hu-n!


A Miért kell 100 ezer fős közvélemény-kutatás? blog tartalma a magyar civiles think tank - MAGYAR CIVIL MOZGALOM magyarcivil.hu - anyagainak felhasználásával készült, a jogtulajdonos engedélyével.

 

/ Az oldalon lévő tartalom összefoglaló ismertetése a MEGOSZTÁSOS HÍRTELEVÍZIÓ kísérleti híradója által, több száz ministúdió adásának megosztása révén jut el a nézőkhöz. A ministúdiók kísérleti adásához készített szövegek, anyagok az emedia.blog.hu alatt érhetők el. /

 

100 ezer fős közvélemény-kutatás indul közösségi finanszírozással

 

Csak a 100 ezer fős közvélemény-kutatás tudja kimozdítani az országot jelenlegi állapotából. A 100 ezer fős közvélemény-kutatás adhat választ arra, hogy mit várnak a magyar emberek a politikától, mivel elégedetlenek és mivel nem. Hányan mondanak igent vagy nemet a változásra.

Támogasd a 100 ezer fős közvélemény-kutatást megosztással, ha teheted 1000 forinttal vagy emelt díjas sms-el.

Számlaszám: 10700024-49737509-55000000
Barion Payment Zrt.

Közlemény: 042 560 050

A közlemény rovatba feltétlenül beírandó 9 szám: 042 560 050, különben a támogatás nem jut célba.

 

 

Miért kell 100 ezer fős közvélemény-kutatás?

 

 

Ha egy ember mondja, hogy stop a korrupciónak, elég a hamis propagandából, nézzünk szembe a valósággal, akkor nem történik semmi.

 

Ha egy vagy több ismert ember mondja ugyanezt, az már felkelti a figyelmet, de ugyanúgy nem történik semmi.

 

Ha egy vagy több ellenzéki politikus kiáll a nyilvánosság elé és a még létező független média elérhető csatornáit és felületeit használva mondja, hogy stop a korrupciónak, elég a hamis propagandából, nézzünk szembe a valósággal, az már sokakhoz eljutó üzenet lesz, de ugyanúgy nem történik semmi.

 

Ha viszont 100 ezer magyar ember mond igent arra, hogy stop a korrupciónak, elég a hamis propagandából, nézzünk szembe a valósággal, az már számít. Az már nem hagyható figyelmen kívül.

 

Csakhogy 100 ezer embert nem lehet egy időben az utcára vinni, hogy  együtt, egyezően fejezze ki véleményét.

 

De 100 ezer embert meg lehet kérdezni egy országos közvélemény-kutatás keretében, hogy mi a véleménye a feltett kérdésekről.

A 100 ezer fős mintán végzett országos közvélemény-kutatás választ adhat arra, hogy mivel elégedetlenek a magyarok, mit akarnak másként. Hányan akarnak kormányváltást és hányan nem.

 

A 100 ezer fős közvélemény-kutatás kérdései:

 

 

1./ KORRUPCIÓS BÍRSÁG

 

Korrupciós bírsággal megfékezhető a fejlődést megfojtó és a fejlődésre szánt pénzeket elszívó korrupció. Romániában a korrupciós ügyészség felállítása, a korrupció visszaszorítása után háromszorosára ugrott a gazdasági növekedés. Jelenleg a térségben élenjáró a román gazdaság 8,8 %-os növekedése, míg a magyar gazdaság 3,6 %-os növekedésével a térségben az utolsók között van. Megelőz bennünket Lengyelország és Csehország is a 4 % fölötti gazdasági növekedésével.

A korrupciós bírság adó módjára beszedhető, nem kell sok éves bírósági tárgyalás. Hónapok alatt lerendezhető és becsülhetően évi 1500 milliárd forint többlet bevételt hozna a költségvetésnek, amiből már 2018-ban elindítható lenne egy jóléti fordulat. A korrupciós bírság bevezetésével finanszírozható válna a jóléti fordulat keretében a havi 20 ezer forintos egységes nyugdíjemelés, 100 ezer forintig a bér adómentessége, az orvosok, ápolók bérének jelentős emelése, 100 db CT és MR beszerzése, a nyomor felszámolása. Minden nyugdíjas éves járandósága 240 ezer forinttal emelkedne és minden bér a béremelésen felül évi 180 ezer forinttal lenne több.

 

Kérdések:

 

1.1./ Ön támogatná a Korrupcióellenes Hivatal létrehozását és korrupciós bírság bevezetését?

1.2./ Ön egyetért a korrupciós bírság bevezetésével, amiből befolyó költségvetési bevétel fedezné a minden nyugdíjasnak egységesen adható havi 20 ezer forintos nyugdíjemelést, a bér adómentességét 100 ezer forintig, az egészségügy helyzetének azonnali rendezését, az orvosok, ápolók, közalkalmazottak jelentős béremelését, összességében pedig a legalább 10 évig kitartó jóléti fordulatot?

1.3./ Ön akkor is támogatná a korrupciós bírság bevezetését, ha azt az Ön számára szimpatikus párt ellenzi?

1.4./ Ön szavazna a korrupciós bírság bevezetésével finanszírozható jóléti fordulatot ígérő választási párt listájára és egyéni képviselőjelöltjére?

1.5./ Ön támogatna szavazatával 2018-ban egy olyan kormányváltást, amelynek célja a korrupciós bírság bevezetése és a korrupciós bírságokból származó költségvetési bevétel révén finanszírozható jóléti fordulat, kedvezőbb életszínvonal és életminőség megteremtése?

1.6./ Ön támogatná szavazatával annak a választási pártnak az egyéni képviselőjelöltjét és listáját, aki ígérete szerint kormányra kerülve létrehozná a Korrupcióellenes Hivatalt és bevezetné a jóléti fordulathoz szükséges bevételt biztosító korrupciós bírságot?

 

A korrupciós bírság bevezetése azt jelenti, hogy létrejön egy Korrupcióellenes Hivatal, amely minden közpénz, állami, önkormányzati és uniós pénz felhasználójától kérhetne tájékoztatást, kimutatást, jelentést a felhasználásról 10 évre visszamenően. Ennek elmulasztása, hiányossága bírságolható. A felhasználás bizonylatolásának ellenőrzése során feltárt hiányosságok ugyancsak súlyos bírságot vonhatnak maguk után. A korrupciós bírság mértéke a csalárd módon ellopott, nem a megjelölt célra használt közpénz esetében a összeg teljes mértékét is elérheti.

A korrupciós bírság bevezetésére lehetőséget nyújtó bírságolás új rendszerét és kultúráját az Orbán-kormány teremtette meg, így a korrupciós bírság bevezetésével nem járatlan, hanem kitaposott úton lehetne haladni. A korrupciós bírság kiterjedhetne a korrupció felderítését segítő kötelező adatszolgáltatásra, pontosabban annak elmulasztására, hiányosságára, a feltételezés szerint korrupcióval érintett támogatás, egyszerűbben pénz felhasználásának bizonylatolására illetve annak hiányosságaira, a felhasználás céljainak teljesítésére illetve nem teljesítésére és más hasonló jellegű tényezőkre.

Ami a bírságolás mértékét, a korrupciós bírság lehetséges mértékét illeti, ugyancsak az Orbán-kormány e körben alkalmazott gyakorlata lehet az irányadó. Amikor elindult a nemzeti trafikok működése és betiltották a kis boltokban a cigaretta és a dohánytermékek árusítását, akkor lépett hatályba az a rendelkezés, ami 500 millió forintot jelölt meg a bírság felső értékeként, amennyiben egy kisbolt akár egy doboz cigarettát eladna engedély nélkül. Ha a maximum ezer forint értékű egy doboz cigaretta engedély nélküli árusítása esetében a bírság felső határa 500 millió forintban lett megállapítva, akkor ebből kiindulva a korrupciós bírság felső határa 5 milliárd vagy akár 50 milliárd forint is lehet.

Ez a típusú bírságolás illetve ennek szabálya végigjárta az összes utat, a köztársasági elnök és az Alkotmánybíróság is rendben lévőnek találta, így ez ilyen szempontból sem támadható.

 

2./ JÓLÉTI FORDULAT

 

A különböző típusú korrupciós bírságokból évente több mint 1500 milliárd forint, 10 év alatt legalább 15 ezer milliárd forint lenne becsatornázható a magyar költségvetésbe. Évente legalább 1500 milliárd forint plusz bevétel lenne elkölthető jóléti intézkedésekre, nyugdíjemelésre, béremelésre, az egészségügy helyzetének rendezésére, modern CT és MR berendezések beszerzésére, orvosok, ápolók bérének jelentős emelésére, a várólisták minimálisra csökkentésére, a minőségi oktatás megfinanszírozására. Szakértők szerint 2-3 kormányzati cikluson keresztül fenntartható a korrupciós bírságokból származó költségvetési bevétel révén finanszírozható jóléti fordulat, a jóval kedvezőbb életszínvonal és életminőség. Ennyi idő alatt pedig beérhetnek az új gazdaságfejlesztések, amelyek a korrupciós bírságok kifutása után majd pótolják az emiatt kieső költségvetési bevételt.

 

Kérdések:

 

1.1./ Ön támogatná a korrupciós bírság bevezetése révén keletkező többlet bevételből finanszírozható jóléti fordulatot?

1.2./ Ön egyetért a korrupciós bírság bevezetésével, amiből befolyó költségvetési bevétel fedezné a minden nyugdíjasnak egységesen adható havi 20 ezer forintos nyugdíjemelést, a bér adómentességét 100 ezer forintig, az egészségügy helyzetének azonnali rendezését, az orvosok, ápolók, közalkalmazottak jelentős béremelését, összességében pedig a legalább 10 évig kitartó jóléti fordulatot?

1.3./ Ön szavazna a korrupciós bírság bevezetéséből finanszírozható havi 20 ezer forint nyugdíjemelést ígérő választási párt listájára és egyéni képviselőjelöltjére?

1.4./ Ön akkor is támogatná szavazatával a havi 20 ezer forintos - évi 240 ezer forintos - egységes nyugdíjemelést, ha azt az a párt ellenzi, amely mellett Ön elkötelezte magát?

1.5./ Ön szavazatával a 20 ezer forintos nyugdíjemelést hozó kormányváltást vagy inkább pártja hatalomra jutását, illetve hatalmon maradását támogatná?

1.6./ Nyugdíjasként mi a fontosabb Önnek: saját érdeke vagy pártja támogatása?

 

A magyar nyugdíjasok már évek óta várnak egy jelentős nyugdíjemelésre. Az alacsony magyar nyugdíjak az elmúlt 10 évben annyit vesztettek értékükből, hogy sok esetben a rezsi és a szűkös megélhetés fedezetére sem elegek. A lengyelek a legkisebb nyugdíj összegét - forintba átszámítva - 73 ezer forintra emelték. A legkisebb magyar nyugdíj összege 28.500.- forint. A románok úgy emelték a román nyugdíjakat 5,8 %-al, hogy nem volt infláció. A szlovákoknál is jelentős nyugdíjemelés volt, a csehekről nem is beszélve. A térségben a magyar nyugdíjak emelkedése a legkisebb, ami összefüggésben lehet azzal, hogy a magyar gazdasági növekedés is a legalacsonyabbak között van.

Ezen a helyzeten csak egy szociális jellegű, egységes és azonos összegű nyugdíjemelés segíthet. A korrupciós bírságokból befolyó bevétel biztosítaná a minden nyugdíjas és járadékos számára egységesen adható havi 20 ezer forintos emelés fedezetét. Ezzel minden nyugdíjas pluszban kapna évi 240 ezer forintot. Akinek 60 ezer forint a nyugdíja pluszban kapna 4 havi nyugdíjat, akinek 120 ezer forint a nyugdíja pluszban kapna 2 havi nyugdíjat.

 

1.7./ Ön tudja pénzzel támogatni rászoruló nyugdíjas szüleit?

1.8./ Ön szavazatával támogatná szülei, nagyszülei havi 20 ezer forintos nyugdíjemelését?

1.9./ Ön a szülei érdekét nézve szavazna a havi 20 ezer forint nyugdíjemelést ígérő választási párt listájára és egyéni képviselőjelöltjére?

2.0./ Ön akkor is támogatná szavazatával szülei, nagyszülei nyugdíjának havi 20 ezer forintos emelését, ha az a párt amely mellett elkötelezte magát vagy amelyik szimpatikus az Ön számára, ellenzi a nyugdíjak havi 20 ezer forinttal történő emelését?